nr-logo

Tidningen för miljöproffs

”Att miljöarbete är dyrt är en myt”

Företag som har ett proaktivt miljöarbete har bättre avkastning till ägare, minskar sina utgifter och blir attraktiva arbetsgivare. Det menar Magnus Enell, senior adviser på Vattenfall och adjungerad professor på KTH.

  • Annons 1

På KTH har de gjort studier för att se om det finns någon skillnad mellan företag som har ett proaktivt miljöarbete jämfört med dem som har ett reaktivt. Och enligt Magnus Enell finns stora skillnader.

– Studierna visar att det är 10 till 20 procent billigare att ha ett proaktivt miljöarbete. Det är en myt att miljöarbete kostar en massa pengar, säger han och påpekar att det självklart skiljer sig mellan branscher.

Energi- och resursintensiva branscher har potential att spara mest. Förutom minskade kostnader är andra positiva effekter som Magnus Enell räknar upp ett starkare varumärke, lägre kvalitetsbristkostander, trogna kunder och en stoltare personal som i sin tur ger förbättrad produktivitet.

– Man måste komma ihåg att kunderna inte strömmar till direkt. I första hand gör man sina befintliga kunder nöjdare och långsiktigt attraherar man nya kunder.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.