nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Återvinningsindustrierna vill se skarpare förslag om cirkulär ekonomi

Återvinningsindustrierna vill ha ett skarpare förslag kring cirkulär ekonomi än det som som EU-kommissionen presenterade i december.
– Vi vill se fler kraftfulla åtgärder för att öka efterfrågan på återvunna råvaror, säger Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.

  • Annons 1

I december presenterade EU-kommissionen sin nya handlingsplan för cirkulär ekonomi och förslag till revidering av sex avfallsdirektiv. Enligt Återvinningsindustrierna behöver förslaget skärpas.

– Det krävs en förändrad syn på avfallsmarknaden. Avfallslagstiftningen präglas fortfarande alltför mycket av att avfall ses som ett problem och inte som en resurs, säger Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.

Här är några av Återvinningsindustriernas förslag:

  • Inför åtgärder som ökar efterfrågan på återvunna råvaror, exempelvis skattelättnader.
  • Ställ krav på design för återvinning av produkter.
  • Sätt mål och inför åtgärder som leder till att återvinningen av kommersiellt avfall ökar.
  • Ersätt mål för kommunalt avfall med två separata mål; ett för hushållsavfall och ett för verksamhetsavfall. Först då kan återvinningsmålen följas upp på samma sätt i alla europeiska länder.
  • Inför krav på att återvinningsbart material sorteras ut ur avfall som ska förbrännas och deponeras.
  • Synliggör materialåtervinningens klimatnytta i EU-ländernas rapportering av växthusgasutsläpp.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.