nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Återvinna mindre och bränna mer

Dagens avfallshantering är inte samhällsekonomiskt försvarbart. Istället för att styras av avfallshierarkin - förebygga, återvinna, förbränna, deponera - så bör avfallet hanteras utifrån lokala förutsättningar. Det menar nationalekonomerna bakom en ny rapport.

  • Annons 1

Återvinna mindre och bränna mer, det är en möjlighet som bör tas i beaktande enligt Robert Lundmark och Eva Samakovlis, nationalekonomer och författarna bakom den nya rapporten ”Avfall – återvinna, bränna eller slänga?” från Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Dagens avfallshantering baseras på att i första hand försöka minimera mängden avfall, i andra hand återvinna, i tredje förbränna och i sista hand deponera avfall. Men eftersom förutsättningarna varierar mellan olika områden så bör till exempel befolkningstäthet och närhet till pappersbruk påverka hur avfallet hanteras, menar rapportförfattarna. På så sätt ska en optimal samhällsekonomisk återvinningsnivå kunna uppnås.

Om systemet ställs om så som författarna föreslår, så kommer dagens avfallshierarki endast användas som en grov indikator för hur avfallet ska hanteras. För att finjustera hanteringen föreslås en avfallsskatt i kombination med deponiskatt och återvinningssubventioner.

Författarna nämner även tekniska innovationer på återvinningsfronten som en viktig del i förbättrad hantering av avfall.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.