nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Återvinna mindre och bränna mer

Dagens avfallshantering är inte samhällsekonomiskt försvarbart. Istället för att styras av avfallshierarkin - förebygga, återvinna, förbränna, deponera - så bör avfallet hanteras utifrån lokala förutsättningar. Det menar nationalekonomerna bakom en ny rapport.

  • Annons 1

Återvinna mindre och bränna mer, det är en möjlighet som bör tas i beaktande enligt Robert Lundmark och Eva Samakovlis, nationalekonomer och författarna bakom den nya rapporten ”Avfall – återvinna, bränna eller slänga?” från Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Dagens avfallshantering baseras på att i första hand försöka minimera mängden avfall, i andra hand återvinna, i tredje förbränna och i sista hand deponera avfall. Men eftersom förutsättningarna varierar mellan olika områden så bör till exempel befolkningstäthet och närhet till pappersbruk påverka hur avfallet hanteras, menar rapportförfattarna. På så sätt ska en optimal samhällsekonomisk återvinningsnivå kunna uppnås.

Om systemet ställs om så som författarna föreslår, så kommer dagens avfallshierarki endast användas som en grov indikator för hur avfallet ska hanteras. För att finjustera hanteringen föreslås en avfallsskatt i kombination med deponiskatt och återvinningssubventioner.

Författarna nämner även tekniska innovationer på återvinningsfronten som en viktig del i förbättrad hantering av avfall.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.