nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Återbruksby ska främja cirkulär ekonomi

Att främja cirkulär ekonomi genom att samla in, reparera och sälja varor som skulle bli avfall, det är syftet med den återbruksby som nu ska bli verklighet i Växjö.

  • Annons 1

Växjös kommunstyrelse har nu gett i uppdrag åt byggnadsnämnden att påbörja planerandet av en återbruksby bredvid en av kommunens återvinningscentraler.

Syftet är att främja cirkulär ekonomi genom att reparera och sedan sälja varor som skulle ha blivit avfall, men även att ge sysselsättning till personer som står utanför arbetsmarknaden. Genom att placera återbruksbyn intill återvinningscentralen ska man få människor att lämna in saker som kan tas tillvara utan att slänga dem. Bland annat kommer cyklar, kläder, möbler och byggmaterial att tas om hand. Reparation, remake och försäljning kommer att ska på plats.

Planen är att återbruksbyn, som även den är tänkt att byggas med återvunnet material, ska stå färdig sommaren 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.