nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning.
I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning.

Askersund får ladduttag i belysningsnätet

Visst vore det smart att använda överkapaciteten i belysningsnätet till att ladda upp elfordon? Det är vad som just nu är på väg att hända i Askersund.

  • Annons 1

I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning. Projektet startade som en idé 2011 när Askersunds kommun bytte ut stadens ljuspunkter mot LED-armaturer. Då uppstod tanken om att nyttja överkapaciteten i elnätet och de befintliga belysningsstolparna för att ladda elcyklar och andra elfordon. I höst installeras de första stolparna. Totalt ska systemet installeras i över 1 000 belysningsstolpar och med 50 ladduttag.

Sprida över landet

– Att testa detta i Askersund är både lärorikt och intressant. De positiva erfarenheterna från testprojektet gör att vi sedan kan gå vi vidare och introducera tekniken i fler städer, säger Jan Sandqvist, som är projektledare.

Det nya systemet innebär också att det blir enklare att sköta både drift och underhåll av hela belysningsnätet. Det blir exempelvis möjligt att styra hela stadens belysning, enskilda lampor eller valda delar av belysningsnätet, till exempel i en park. Systemet kan i framtiden även användas för att förmedla annan information om till exempel temperatur, vägförhållanden och trafikläge.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.