nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning.
I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning.

Askersund får ladduttag i belysningsnätet

Visst vore det smart att använda överkapaciteten i belysningsnätet till att ladda upp elfordon? Det är vad som just nu är på väg att hända i Askersund.

  • Annons 1

I projektet Green Street Light har Askersund tillsammans med Vattenfall, Sustainable Innovation och Binar Elektronik gjort det möjligt att ladda elfordon via stadens belysning. Projektet startade som en idé 2011 när Askersunds kommun bytte ut stadens ljuspunkter mot LED-armaturer. Då uppstod tanken om att nyttja överkapaciteten i elnätet och de befintliga belysningsstolparna för att ladda elcyklar och andra elfordon. I höst installeras de första stolparna. Totalt ska systemet installeras i över 1 000 belysningsstolpar och med 50 ladduttag.

Sprida över landet

– Att testa detta i Askersund är både lärorikt och intressant. De positiva erfarenheterna från testprojektet gör att vi sedan kan gå vi vidare och introducera tekniken i fler städer, säger Jan Sandqvist, som är projektledare.

Det nya systemet innebär också att det blir enklare att sköta både drift och underhåll av hela belysningsnätet. Det blir exempelvis möjligt att styra hela stadens belysning, enskilda lampor eller valda delar av belysningsnätet, till exempel i en park. Systemet kan i framtiden även användas för att förmedla annan information om till exempel temperatur, vägförhållanden och trafikläge.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4