nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Miljöpartiet

Åsa Romson: ”Känns stort och ansvarsfullt”

Hallå där Åsa Romson, Sveriges klimat- och miljöminister och vice statsminister...

  • Annons 1

Vi börjar med en klassiker, hur känns det att vara Sveriges klimat- och miljöminister?

Det känns stort och lite overkligt. Jag har varit engagerad i miljö- och klimatfrågor under väldigt lång tid och i många olika positioner. I allt från ungdomsorganisationer och det civila samhället till att jobba internationellt med globala frågor och genom att disputera i miljörätt. De här frågorna har legat mig väldigt nära, så att bli klimat- och miljöminister känns stort och ansvarsfullt.

Vad ligger på din agenda här närmast?

– Att verkligen ta tag i de konkreta miljö- och klimatfrågorna. Både frågorna som finns här och nu i människors vardag, men kanske framför allt för kommande generationer och våra barn.

Vilken är din hjärtefråga?

– Att se till att det klimatsmarta och miljöbra också blir det billigaste och enklaste alternativet för alltifrån småbarnsföräldrar till vd:ar.

Vad är din strategi för att driva Sveriges miljöpolitik?

– Att genom samarbete med övriga ministrar låta klimat- och miljöfrågorna integreras och vara en grundläggande del i all relevant politik istället för en särfråga. Jag tror att de flesta politiker idag har insett att vi snart kommer att ha ett samhälle där ingenting fungerar om vi inte får en långsiktig klimat- och miljöpolitik på plats.

Hur ska du göra Sveriges röst hörd i EU- och i internationella sammanhang?

– Genom att vara ledande på klimatomställningen, att visa att vi har en hög ambition på klimatområdet och att markera att den nya svenska regeringen är beredd på att blåsa på i de här ärendena.

Vad gör du på din fritid?

– Jag är gärna ute i naturen, antingen på en skön löprunda eller tillsammans med min familj.

Dold talang?

– Att sy gardiner och kuddöverdrag.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4