nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Artutarmning lika allvarligt som klimatförändring

Utarmade ekosystem kan få lika allvarliga konsekvenser som den globala uppvärmningen. Det menar svenska forskare som jämfört minskande artrikedom med andra miljöproblem.

  • Annons 1

– Att förlora hälften av alla växtarter i ett område är som att duscha det med surt regn, så uttrycker en av mina kollegor det, säger Lars Gamfeldt, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet som varit med och gjort studien som i dagarna publiceras i tidskriften Nature.

Enligt forskarna är studien den första i sitt slag och tar sikte på att jämföra artförluster med exempelvis klimatförändringar och föroreningar. Resultatet förvånade forskarna själva: utarmningen kan få lika allvarliga konsekvenser som andra miljöproblem orsakade av människan och kan räknas som en av de fem allvarligaste förändringarna i miljön globalt.

Forskningen har utgått från ekosystemens produktivitet och deras förmåga att leverera mat, rent vatten och ett stabilt klimat.

Härnäst ska forskargruppen undersöka hur artförluster och de andra miljöförändringarna samverkar och försöka räkna ut nettoeffekten.

– Den stora utmaningen nu är att förstå och förutsäga den kombinerade effekten av alla de utmaningar som våra ekosystem står inför, säger Lars Gamfeldt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4