nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Artutarmning lika allvarligt som klimatförändring

Utarmade ekosystem kan få lika allvarliga konsekvenser som den globala uppvärmningen. Det menar svenska forskare som jämfört minskande artrikedom med andra miljöproblem.

  • Annons 1

– Att förlora hälften av alla växtarter i ett område är som att duscha det med surt regn, så uttrycker en av mina kollegor det, säger Lars Gamfeldt, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet som varit med och gjort studien som i dagarna publiceras i tidskriften Nature.

Enligt forskarna är studien den första i sitt slag och tar sikte på att jämföra artförluster med exempelvis klimatförändringar och föroreningar. Resultatet förvånade forskarna själva: utarmningen kan få lika allvarliga konsekvenser som andra miljöproblem orsakade av människan och kan räknas som en av de fem allvarligaste förändringarna i miljön globalt.

Forskningen har utgått från ekosystemens produktivitet och deras förmåga att leverera mat, rent vatten och ett stabilt klimat.

Härnäst ska forskargruppen undersöka hur artförluster och de andra miljöförändringarna samverkar och försöka räkna ut nettoeffekten.

– Den stora utmaningen nu är att förstå och förutsäga den kombinerade effekten av alla de utmaningar som våra ekosystem står inför, säger Lars Gamfeldt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.