nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Artutarmning lika allvarligt som klimatförändring

Utarmade ekosystem kan få lika allvarliga konsekvenser som den globala uppvärmningen. Det menar svenska forskare som jämfört minskande artrikedom med andra miljöproblem.

  • Annons 1

– Att förlora hälften av alla växtarter i ett område är som att duscha det med surt regn, så uttrycker en av mina kollegor det, säger Lars Gamfeldt, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet som varit med och gjort studien som i dagarna publiceras i tidskriften Nature.

Enligt forskarna är studien den första i sitt slag och tar sikte på att jämföra artförluster med exempelvis klimatförändringar och föroreningar. Resultatet förvånade forskarna själva: utarmningen kan få lika allvarliga konsekvenser som andra miljöproblem orsakade av människan och kan räknas som en av de fem allvarligaste förändringarna i miljön globalt.

Forskningen har utgått från ekosystemens produktivitet och deras förmåga att leverera mat, rent vatten och ett stabilt klimat.

Härnäst ska forskargruppen undersöka hur artförluster och de andra miljöförändringarna samverkar och försöka räkna ut nettoeffekten.

– Den stora utmaningen nu är att förstå och förutsäga den kombinerade effekten av alla de utmaningar som våra ekosystem står inför, säger Lars Gamfeldt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.