nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Arlanda vann årets miljöinitiativ

Igår fick Arlanda flygplats ta emot utmärkelsen Årets Miljöinitiativ för sitt arbete med att få ned utsläppen från taxitrafiken på området.

  • Annons 1

Marktransporter står för den största delen av flygplatsens totala utsläpp, konstaterar flygplatsens informationschef Jan Lindqvist efter utmärkelsen Årets Miljöinitiativ på resebranschens Grand Travel Award. Det är viktigt att komma ihåg att i flygplatsernas miljötillstånd ingår inte flygresornas totala utsläpp i luften in i kalkylen utan endast utsläpp vid start, landning och upp till strax under 1 000 meter i luften. I utsläpp från marktransporter räknas alla resor med personfordon till och från flygplatsen in liksom kollektivtrafik och taxiresor.

För att minska taxiresandets miljöpåverkan har flygplatsen infört ett system där taxibilar med lägst utsläpp kommer fram snabbare. Resultatet är minskade utsläpp.

För att vara säker på att bilarna tankas med minst 80 procent miljöbränsle finns ett revisionssystem för att kontrollera detta.

– Genom kontrollsystemet vet vi att bilarna verkligen använder det bränsle som uppgetts och kan därför beräkna utsläppsminskningen och ge de bästa miljöbilarna kortare väntetid. Detta har snabbat på processen att byta ut gammaldags bensindrivna taxibilar till mer moderna bilar som använder miljöbränslen, säger Jan Lindqvist.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.