nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Arktis kan bli rent med förbud

  • Annons 1

Den arktiska miljön blir renare när miljöfarliga ämnen förbjuds. Det visar Carola Lindeberg vid Umeå universitet i en doktorsavhandling.

Hon har undersökt sjösediment och jordprover från Grönland. Sedimentstudierna visar att blyhalten minskat då vi numera använder blyfri bensin. På samma sätt ser man att koncentrationerna av PCB och vissa bekämpningsmedel minskar sedan de förbjöds i de flesta länder. Däremot ökar koncentrationen av bromerade flamskyddsmedel i Arktis. De förbjöds nyligen i Europa, men användningen ökar i resten av världen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.