nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Arktis kan bli rent med förbud

  • Annons 1

Den arktiska miljön blir renare när miljöfarliga ämnen förbjuds. Det visar Carola Lindeberg vid Umeå universitet i en doktorsavhandling.

Hon har undersökt sjösediment och jordprover från Grönland. Sedimentstudierna visar att blyhalten minskat då vi numera använder blyfri bensin. På samma sätt ser man att koncentrationerna av PCB och vissa bekämpningsmedel minskar sedan de förbjöds i de flesta länder. Däremot ökar koncentrationen av bromerade flamskyddsmedel i Arktis. De förbjöds nyligen i Europa, men användningen ökar i resten av världen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.