nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Arbetsplatser drar mindre ström

Fyra av tio svenska företag har minskat energiförbrukningen för arbetsplatserna. Ytterligare sju procent planerar att göra det under det kommande året. Detta visar en studie om Grön IT från analysföretaget Exido.

  • Annons 1

Fyra av tio svenska företag har konfigurerat arbetsplatserna för optimal och minskad energiförbrukning. Sju procent av svenska företag och organisationer har genomfört åtgärden i hela, och en tredjedel i delar av, organisationen.

– Detta visar att det finns en stor potential att minska energiförbrukningen av it-utrustning, säger Niklas Zandelin, vd för Exido. De allra flesta företag har mycket kvar att göra inom området. Att minska energiförbrukningen från en pc med 30 procent innebär en årlig besparing om ca 150 kwh.

Även tunna klienter

Ett annan lösning för minskad miljöpåverkan är tunna klienter. Drygt var fjärde företag har implementerat tunna klienter i hela eller delar av organisationen.

– Även här finns det stora potentialer, säger Niklas Zandelin. Tunna klienter minskar supportbehov och energiförbrukning. Det ökar dessutom livslängden på hårdvaran vilket är positivt ur en miljöaspekt.

Det finns även potentialer i den kringutrustning som användaren har, till exempel laddare för mobiltelefoner eller handdatorer. Här har 4 procent av företagen implementerat lösningar i hela organisationen för att minska energiförbrukning av kringutrustning. Det handlar exempelvis om kontakter eller paneler som slår av utrustningen när den inte används. Var femte företag har gjort det i delar av organisationen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4