nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Apple säger nej till miljömärkt Iphone

Nokia, Sony, Ericsson och Samsung är med. Men Apple vill inte. Det handlar om Storbritanniens första miljömärkning för mobiltelefoner.

  • Annons 1

Enligt brittiska tidningen The Guardian innebär den nya frivilliga miljömärkningen att mobiltelefonerna får ett betyg från noll till fem som baseras på bland annat råmaterialens miljöpåverkan, produktionsprocessens avtryck och telefonens energieffektivitet.

Apple vill dock inte låta sina Iphones miljömärkas. En talesperson på företaget motiverar beslutet med att Apple redan rapporterar om sin miljöpåverkan på nätet. Även bland företagen som valt att delta i märkningen finns de som rapporterar på liknande sätt som Apple, exempelvis Nokia. Bakom märkningen står kommunikationsbolaget O2.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.