nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Användning av växthusgasen HCFC förbjuds

Från 2015 förbjuds yrkesanvändning av den kraftfulla växthusgasen HCFC i Sverige. Ämnet godkänns dock fortfarande för privat bruk.

  • Annons 1

Snart är det stopp för användning av den starka växthusgasen HCFC i Sverige. Förbudet träder i kraft 1 januari 2015 och omfattar utrustning för kylning, luftkonditionering och värmepumpar för yrkesbruk där köldmediemängden är över tre kilo. Regeringen menar att förbudet inte kommer att innebära extra kostnader för företagen, då de flesta utrustningar är uttjänta vid 2015.

Förbudet riktar sig enbart mot yrkesmässigt bruk och inte mot privat bruk. Beslutet sammanfaller med ett totalt påfyllnadsförbud inom EU från 2015, enligt EU-förordningen om ämnen som bryter ner ozonskiktet.

Enligt regeringen kommer avvecklingen av ämnet ske på samma sätt som användningsförbudet av CFC i Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.