nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Anställda uppmanar Lunds universitet att lämna fossila bolag

Idag uppmanar 177 anställda vid Lunds universitet skolan att ändra investeringspolicy för att utesluta fossila bränslen. Några som redan redan tagit ställning i frågan är Chalmers Tekniska Högskola, Svenska kyrkan och Örebro kommun.

Idag fick Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet ta emot ett brev från sina anställda med uppmaningen att sluta investera i fossila energikällor. FOTO: Kennet Ruona
  • Annons 1

I snart två år har studenter vid Lunds universitet drivit en kampanj mot universitetsledningen. Målet är att universitetets investeringspolicy ska skrivas om så att den utesluter placeringar i företag som utvinner kol, olja och fossilgas. Hittills har de inte varit framgångsrika. Nu ställer sig också flera av universitetets anställda bakom uppmaningen som redan stöds av 2000 lundabor och studenter. I brevet lyfter man fram tre skäl:

  • De överväldigande vetenskapliga bevisen för de risker samhället utsätts för om den globala uppvärmningen inte bromsas
  • De finansiella riskerna med att investera i bolag som utvinner fossila bränslen i en tid då vi övergår till en “low-carbon economy”
  • Att vara trogen akademiens etiska grundvalar och grundläggande värderingar.

Kampanjen “Fossil Free Lunds universitet” är en del av den växande internationella rörelsen Fossil Free som kräver att offentliga institutioner upphör att investera i fossila bolag.

Här kan du läsa brevet till universitetsledningen 

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.