nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Anställda uppmanar Lunds universitet att lämna fossila bolag

Idag uppmanar 177 anställda vid Lunds universitet skolan att ändra investeringspolicy för att utesluta fossila bränslen. Några som redan redan tagit ställning i frågan är Chalmers Tekniska Högskola, Svenska kyrkan och Örebro kommun.

Idag fick Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet ta emot ett brev från sina anställda med uppmaningen att sluta investera i fossila energikällor.
Idag fick Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet ta emot ett brev från sina anställda med uppmaningen att sluta investera i fossila energikällor. FOTO: Kennet Ruona
  • Annons 1

I snart två år har studenter vid Lunds universitet drivit en kampanj mot universitetsledningen. Målet är att universitetets investeringspolicy ska skrivas om så att den utesluter placeringar i företag som utvinner kol, olja och fossilgas. Hittills har de inte varit framgångsrika. Nu ställer sig också flera av universitetets anställda bakom uppmaningen som redan stöds av 2000 lundabor och studenter. I brevet lyfter man fram tre skäl:

  • De överväldigande vetenskapliga bevisen för de risker samhället utsätts för om den globala uppvärmningen inte bromsas
  • De finansiella riskerna med att investera i bolag som utvinner fossila bränslen i en tid då vi övergår till en “low-carbon economy”
  • Att vara trogen akademiens etiska grundvalar och grundläggande värderingar.

Kampanjen “Fossil Free Lunds universitet” är en del av den växande internationella rörelsen Fossil Free som kräver att offentliga institutioner upphör att investera i fossila bolag.

Här kan du läsa brevet till universitetsledningen 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.