nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Anläggningar tackar nej till nya bärkassen

  • Annons 1

I förra numret av Miljö & Utveckling skrev vi att Coop Konsum och ICA har tagit fram helt komposterbara bärkassar. Enligt Anna-Carin Gripwall, Informationschef på Avfall Sverige kan kassarna inte rötas och vare sig rötnings- eller komposteringsanläggningarna vill ha in påsarna i sin produktion.

– Farhågor finns att texten ”100 % komposterbart” ska göra att konsumenterna använder påsarna i sin ordinarie matavfallsinsamling, kommenterar Anna-Carin Gripwall.

Avfall Sverige har påtalat detta för bland annat Coop och ICA som nu funderar på att ändra trycket till nästa uppsättning kassar. De har också sagt att de ska sätta upp information i butikerna att kassarna ska användas som en vanlig soppåse, inte till matfallsinsamling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.