nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling.
Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm

Analys: Nationalekonomin inte tillräckligt vass

Grön ekonomi är i hetluften just nu och rapporterna avlöser varandra. En trend är tydlig: Allt fler inom forskarskrået verkar anse att nationalekonomin inte längre räcker som förklaringsmodell, att den inte är ett tillräckligt vasst verktyg för att hantera framtidens utmaningar.

  • Annons 1

I januari kom en analys från SNS om nationalekonomins syn på CSR. Tillväxtanalys har precis avslutat ett regeringsuppdrag om en grön strukturomvandling. Dessutom pågår ett stort projekt på KTH om vilka strategier som krävs för att skapa en hållbar utveckling samtidigt som tillväxten uteblir.

Kanske håller droppen på att urholka stenen, det verkar vara allt fler inom forskarskrået som anser att nationalekonomin inte räcker som förklaringsmodell, att det helt enkelt inte är ett tillräckligt vasst verktyg för att hantera framtidens utmaningar.

Nationalekonomerna pratar fortfarande om CSR framför allt i form av risk och kostnader, snarare än i form av tillväxt och innovation. Det är statens uppgift, inte företagens, att agera etisk polis. Det går generellt inte att visa att det är affärsmässigt lönsamt att frivilligt vara ”grönare” än vad som bestäms av lagen.

Men kan vi låta oss styras av ett verktyg som inte tar hänsyn till etik, moral och de planetära gränserna?

Etik, moral och normer är något annat än regleringar. De förändrar sig över tiden. Idag är vi nog många som tycker att lägsta nivån är att alla verksamheter börjar ta hand om sina egna utsläpp enligt polluter pays principle. Och att man tar hand om de människor som arbetar i leverantörskedjan så att de får ett värdigt liv.

Vi är nog också många som anser att vi istället för att exploatera behöver restaurera våra ekosystem för att öka produktiviteten i dem. Det är vad de allra flesta skulle kalla för sunt förnuft men gäller faktiskt inte idag. Här vet vi med säkerhet att naturresurserna är ändliga och att de bara kommer att bli dyrare i framtiden.

I en tid av skakig ekonomi och där ännu ingen kan förutse vad som kommer att hända måste det ändå vara rätt att gå tillbaka till etiken. Vem vill du vara? Vad vill du arbeta i för verksamhet, den som är en del av lösningen, eller den som är en del av problemet?

Jag vill sluta med en definition från Tillväxtanalys regeringsuppdrag som jag tycker sätter saker och ting i rätt ordning: ”Social utveckling som sker inom ramen för planetens gränser måste vara samhällets mål. Ekonomin är verktygslådan.”

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.