nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Producentansvar

Producenterna får fortsatt ansvar för avfallet

Ansvarsfördelningen mellan kommuner och producenter ligger kvar. När regeringen igår tog beslut om nya förpackningsförordningar gick de därmed emot avfallsutredningens förslag att ge kommunerna ansvaret för insamling av allt hushållsavfall.

Tipsa om miljöbovar

Kemikalieinspektionen lanserar ett formulär på webben där vem som helst kan anmäla företag och produkter som inte lever upp till kraven.

H&M startar klädinsamling

Textilier från kläder bygger upp stora sopberg, trots att mycket av materialet kan återvinnas. I februari nästa år kan konsumenter ta med trasiga och uttjänta kläder till vissa H&M-butiker.

Zara gav med sig – nu är det Levi’s tur

Efter påtryckningar från Greenpeace gick modeföretaget Zara med på att ta ansvar för sin klädproduktion. Nu siktar Greenpeace på att få jeansjätten Levi's att miljöavgifta sin produktion.

H&M bäst på att använda ekologisk bomull

Modekedjan Hennes & Mauritz ligger i topp på listan över de företag som använder ekologisk bomull. Men för första gången på tio år minskade produktionen av ekologisk bomull i världen 2011. Ett glapp mellan utbud och efterfrågan, menar intresseorganisationen Textile Exchange.