nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljöteknik

Pengar till miljöteknik

Regeringen satsar nära 25 miljoner kronor på miljöteknik. Största potten går till Energimyndigheten som ska ordna en mötesplats för aktörerna på området.

Nytt miljösamarbete med USA

Fram tills nu har det varit svepande formuleringar och oklara bud. Men igår blev det klart hur USAs ambassads miljötekniksatsning One Big Thing fortsätter med nya ambassadören Matthew Barzun.

Glädje för ökat miljöengagemang

Glädje är det lättaste sättet att få människor att ändra sig. Den filosofin ligger bakom Volkswagens nya satsning på att öka svenskarnas miljöengagemang. Under namnet ”Rolighetsteorin” utlyser företaget nu en tävling som går ut på att vaska miljöinnovationer som bygger på att det ska vara roligt att välja miljösmarta alternativ.

Export av svensk miljöteknik ökar

Avfallshantering, och återvinning, samt bioenergi och luftrening är miljöteknikområden där exporten ökat med 22 till 29 procent. Det visar nya siffror från Sveriges miljöteknikråd Swentec. Omsättningen för hela miljötekniksektorn har ökat med 13 procent mellan 2006 och 2007.

IVL öppnar kontor i Kina

Med uppgift att introducera svensk miljöteknik i Kina öppnar IVL ett kontor i anslutning till Exportrådets lokaler i Peking. IVL driver ett joint-ventureföretag, SEC, tillsammans med det kinesiska forskningsinstitutet, TAES, som nu öppnar eget kontor och förstärks med fler medarbetare.

Stororder till svenskt bioenergiföretag

Svensk Rökgasenergi, som ingår i energi- och miljöteknikkoncernen Opcon, har fått en stor exportorder från franska företaget Dalkia. Två rökkondenseringsanläggningar bestående av två kondensorer, fyra filter och fyra vattenbehandlingssystem, ska levereras till fjärrvärmeverket i litauiska huvudstaden Vilnius under 2009.

Stockholm storsatsar på miljöteknik

På torsdagen startade ett treårigt projekt som ska hjälpa företag i Stockholmsregionen med export och produktutveckling av miljöteknik.
– Målet med projektet är att förbättra miljön med hjälp av ny teknik, säger Olle Hammarström, Stockholms miljöteknikcenter SMTC.