nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mat

Fler svenska klimatsnälla tomater

Svenska tomatodlare går i allt högre utsträckning över till förnybar uppvärmning av sina växthus. Och omställningen har gått fort i Sverige. Våren 2007 gick Naturskyddsföreningen ut med en varning om att växthusodlade tomater kan vara riktiga miljöbovar.

Svanenmärkt mässmat störst i Sverige

Mässrestauranger på Stockholmsmässan i Älvsjö har blivit Svanenmärkt. Restaurangen är nu den största Svanenmärkta restaurangen i Sverige. Stockholms stad får därmed också sin första Svanenmärkta restaurang. Att bli Svanenmärkt innebär att verksamheten har ett övergripande miljöarbete med bland annat sänkt energiförbrukning, en minskad mängd avfall och ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat.

Krav tar fram ursprungsmärkning

För att svara på konsumenternas efterfrågan har Krav börjat arbeta fram en ursprungsmärkning för mat. Många Krav-ansluta har också kommit med önskemål om att kombinera Krav-märket tillsammans med geografiskt ursprung. Ursprungsmärkning innebär att varans ursprungsort framgår.

Försäljningen av ekologisk mat ökar

Coop Sveriges försäljning av ekologisk mat fortsätter att öka kraftigt. Det uppger Coop i ett pressmeddelande. Coop tolkar ökningen som ett tydligt besked från konsumenterna att ekologi och miljö är viktiga frågor när det gäller livsmedel.