nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Grön it

Banta elräkningen – och skona miljön

Nu blir det möjligt att tjäna pengar på att göra en insats för miljön. Telenor Connexion och värmemätningsföretaget Brunata har gått samman för att effektivt kunna mäta och styra energiförbrukning på distans.

Intresset för grön it svalnar

Den svaga konjunkturen gör att it-cheferna prioriterar annat före satsningar på grön it under året. Lönsamhet och effektivitet hamnar i första rummet på landets it-avdelningar under 2009. Det visar en undersökning som it-företaget Steria gjort en undersökning bland 100 svenska it-chefer på företag med minst 200 anställda.

Tele- och datamyndigheter dåliga på miljö

Myndigheter inom tele- och datakommunikationsområdet är sämre på miljöledning än genomsnittet bland de statliga myndigheterna. Det visar Naturvårdsverkets kartläggning av myndigheternas miljöledningsarbete.

It kan minska världens utsläpp

It och telekom kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser med nästan 8 gigaton om året. Det hävdar en rapport från den amerikanska organisationen Global e-Sustainability Initiative, skriver Ny teknik.

Verktyg för grön it

I våras lanserade branschorganisationen IT&Telekomföretagen ett nytt Grön it-index. Nu kommer nästa steg där man tagit fram två nya konkreta verktyg som ska göra det möjligt för företag att minska miljöbelastningen med hjälp av teknik.

Arbetsplatser drar mindre ström

Fyra av tio svenska företag har minskat energiförbrukningen för arbetsplatserna. Ytterligare sju procent planerar att göra det under det kommande året. Detta visar en studie om Grön IT från analysföretaget Exido.

USA och Japan tror på Grön it

Intelligenta transportsystem och intelligent byggande såväl som energieffektivisering är på tapeten, både i Japan och USA. Det framgår av en rapport från institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS.

Elektroniska produkter långsamt grönare

Elektronikproducenterna har börjat jobba med att fasa ut miljöfarliga ämnen i sina produkter, enligt en intervjustudie från Greenpeace. Ska du köpa mobiltelefon är Sony Ericssons T650i och Nokias N95 bra val.

Nytt index tar tempen på grön it

Ett nytt index för Grön it, som årligen ska mäta hur företag och organisationer arbetar med miljöanpassad it, presenterades idag av branschorganisationen IT & Telekomföretagen.