nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fiske

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

Krögarna räddar torsken

Nu reagerar allt fler krögare, kockar och restauranger mot utfiskningen av torsk. Melker Andersson kändiskrögare, har nu beslutat att inte längre servera fisken på sina restauranger. Han anser att man som krögare har ett ansvar och att det som finns på menyerna, köper kunderna i affären.

Fel värden i WWF-rapport

I en rapport om Östersjöfisk och miljögifter angav WWF gifthalter som var tio gånger för höga. Det gällde halterna av bromerande flamskyddsmedel som man framhöll var 50 gånger högre i Östersjöströmming än i Antlantfisk.

Höga halter gift i Östersjön

Världsnaturfonden har kommit med en rapport om hur Reach, EUs förslag till en ny kemikalielag, kan öka skyddet för Östersjön. Man sätter stor tilltro till Reach eftersom lagförslaget innebär en hårdare kontroll av tiotusentals olika giftiga ämnen och en utfasning av de farligaste av dem.