nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Etanol

Etanolsatsningar har ökat utsläppen

Sveriges gynnande av etanol som drivmedel har inte haft önskvärd effekt. Enligt en ny rapport har satsningarna ökat utsläppen med 20 miljoner ton jämfört med om transporterna hade skett med bensin.

Fortsatt import av etanol

EU har sagt ja till Sveriges ansökan om fortsatt import av etanol för bearbetning till biobränsle. Därmed uteblir den kraftiga tullhöjningen som man har befarat och tillståndet gäller för ett år.

Sekab prisas för cellulosabaserad etanol

Det svenska bioenergiföretaget Sekab har tilldelats priset Sustainable Bioethanol Award. Priset, som delades ut för första gången på konferensen World Biofuels Market Conference i Bryssel, gick till företaget för deras insatser inom utvecklingen av verifierad hållbar etanol och för etanol baserad på cellulosa.

Försäljningen av E85 minskar

Försäljningen av etanolbränslet E85 har minskat med omkring 70 procent från september till och med december 2008. Därför riktar nu Gröna Bilister kritik mot regeringen i ett öppet brev och uppmanar dem att säkerställa att det blir billigare att tanka etanol än bensin.

Clinton Climate Initiative lovordar Scanias etanolbussar

Scania har utsetts till Preferred supplier av Clinton Climate Initiative, CCI. Företagets etanolbussar betraktas av CCI som en av de bästa tillgängliga lösningarna för att minska koldioxidutsläppen från storstadstrafik. Nu står dörren till en stor marknad vidöppen för Scania när 40 storstäder världen över söker ny teknik för att minska klimatpåverkan.

Tusende etanolmacken invigd

Nu har Sverige kommit upp i 1000 tankställen för E85 etanol. Den lockande 1000-gränsen sprängdes måndagen den 15 oktober när OKQ8 invigde sin etanoltapp i Stockholmsförorten Rinkeby.

Regeringen tänker slopa etanoltull

När Brasiliens president Lula da Silva inledde sitt statsbesök i tisdags fick han en present när statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade att regeringen tänker ta bort etanoltullen för länder utanför EU, skriver Svenska Dagbladet.

Svenskt-brasilianskt samarbete om etanol

Sverige och Brasilien ska samarbeta mera när det gäller att ta fram biodrivmedel som till exempel etanol. Ett samarbetsavtal ska skrivas under i dag i samband med att Brasiliens president Lula da Silva besöker Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

E85-rekord – för femte månaden i rad

I juli sålde Statoil 3,8 miljoner liter E85 bioetanol. Det är en ökning med 89 procent jämfört med juli i fjol. Det är den femte månaden i följd som Statoil sätter rekord i E85-försäljning.

Hitta till etanolmacken med GPS

Statoil lanserar en ny GPS-tjänst med koordinaterna för sina stationer. Den som använder GPS-navigering i bilen kan ladda ner en fil med kooordinaterna. Filen innehåller också en markering för de stationer som erbjuder E85 och/eller biogas.

Brasiliens export av etanol planar ut

Hela 77 procent av alla nya bilar i Brasilien förra året var flexifuelfordon, enligt Miljöbilens värld, Gröna Bilisters nyhetsbrev. Följden blir att en allt större del av etanolproduktionen går till den egna fordonsparken.