nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Pantningen av saftflaskor ökar för varje månad, enligt återvinningsföretaget Returpack.
Pantningen av saftflaskor ökar för varje månad, enligt återvinningsföretaget Returpack.

Allt fler pantar saftflaskor

Alla stora saftproducenter har i år anslutit sig till det svenska pantsystemet Returpack och hela sex miljoner saftflaskor med pant har sålts på ett år.

  • Annons 1

De stora livsmedelsjättarna Axfood, Orkla, Coop, ICA och Lidl har alla anslutit sina plastflaskor för saft till det svenska pantsystemet, sedan det blev möjligt för ett år sedan. I dag finns ett 60-tal saftprodukter med pantmärke ute i handeln.

– Öppnandet av pantsystemet för frivillig anslutning av saft har fått ett väldigt positivt mottagande. Bland konsumenterna har det funnits en önskan om att kunna panta sina saftflaskor och nu när alla de större aktörerna har valt att ansluta sig till pantsystemet är det möjligt, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack/Pantamera.

Allt fler återvinner

Enligt Returpack är det för tidigt att presentera statistik för saftflaskorna, men återvinningskurvan pekar stadigt uppåt.

Förra året pantade vi i snitt 171 burkar och PET-flaskor per person i Sverige, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen.

Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier, till 25 procent av Svensk Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna.

Kommentarer

1 reaktion till “Allt fler pantar saftflaskor”

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.