nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Allt fler företag redovisar miljöarbete

Allt fler företag årsredovisar sitt miljö- och hållbarhetsarbete, drygt fyra av fem bolag har tagit steget. Det visar en undersökning av 193 bolag som genomförts av Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

  • Annons 1

83 procent av svenska bolag har någon form av information om miljö i sina årsredovisningar eller i separata hållbarhetsredovsiningar.

De bolag som är störst visade sig också vara bäst med att rapportera sitt miljöarbete. Sämst visade sig finansbolag och företag med fåtal dominerande ägare vara.

Internationella riktlinjer

Regeringen kräver från och med i år att alla statliga bolag ska rapportera sitt hållbarhetsarbete enligt de internationella riktlinjerna från Global Reporting Initiative (GRI). Redovisningarna ska också granskas av en revisor.

Riktlinjerna för GRI används också allt mer som redovsiningsstandard av övriga bolag. Av de 40 bolag som publicerade särskilda rapporter uppgav 25 stycken att de baserat redovisningarna på GRI.

Dock är det bara 13 av de 40 bolagen som låtit en oberoende revisor granska redovisningarna.

193 bolag

Totalt undersöktes 193 bolag, varav 60 bolag på Large Cap, 81 bolag på Mid Cap och 52 bolag med statligt ägande.

Som hållbarhetsredovisning avsågs information om bolagens ekonomiska, miljömässiga och sociala ansvar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.