nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Allt fler erbjuder nettodebitering

Det senaste året har flera elbolag börjat erbjuda sina kunder nettodebitering. Tanken är att det ska öppna upp för fler producenter av förnybar el.

  • Annons 1

Senast i raden av elbolag att erbjuda nettodebitering är Blixia. Deras tjänst vänder sig till företag och innebär att el som kunder producerar själva genom exempelvis vind och sol och levereras ut på nätet kvittas mot den vanliga elen. Företagen som använder nettodebitering betalar alltså bara för den elförbrukning som ligger utöver det man producerat själv. På den förnybara el som företaget själv producerar betalas ingen energiskatt, så länge det inte handlar om så kallad yrkesmässig elleverans.

– Det här innebär stora besparingsmöjligheter för exempelvis bostadsbolag, som har satsat på egen vindkraft eller solel. Det gör det lättare att räkna hem investeringarna i förnybar el, vilket vi på Bixia vill uppmuntra, säger Flemming Christoffersen, chef för företagsförsäljning på Bixia.

Det senare året har fler och fler el- och energibolag börjat erbjuda nettodebitering. Några av dem är Umeå Energi, Mälarenergi och nätbolaget Utsikt.

– Månadsvis kvittning mellan konsumerad och producerad el skapar förutsättningar för att allt fler vill satsa på mikroproduktion, sade Per Everhill, affärsutvecklare Utsikt Nät, när tjänsten lanserades i slutet av 2011.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4