nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Allt fler erbjuder nettodebitering

Det senaste året har flera elbolag börjat erbjuda sina kunder nettodebitering. Tanken är att det ska öppna upp för fler producenter av förnybar el.

  • Annons 1

Senast i raden av elbolag att erbjuda nettodebitering är Blixia. Deras tjänst vänder sig till företag och innebär att el som kunder producerar själva genom exempelvis vind och sol och levereras ut på nätet kvittas mot den vanliga elen. Företagen som använder nettodebitering betalar alltså bara för den elförbrukning som ligger utöver det man producerat själv. På den förnybara el som företaget själv producerar betalas ingen energiskatt, så länge det inte handlar om så kallad yrkesmässig elleverans.

– Det här innebär stora besparingsmöjligheter för exempelvis bostadsbolag, som har satsat på egen vindkraft eller solel. Det gör det lättare att räkna hem investeringarna i förnybar el, vilket vi på Bixia vill uppmuntra, säger Flemming Christoffersen, chef för företagsförsäljning på Bixia.

Det senare året har fler och fler el- och energibolag börjat erbjuda nettodebitering. Några av dem är Umeå Energi, Mälarenergi och nätbolaget Utsikt.

– Månadsvis kvittning mellan konsumerad och producerad el skapar förutsättningar för att allt fler vill satsa på mikroproduktion, sade Per Everhill, affärsutvecklare Utsikt Nät, när tjänsten lanserades i slutet av 2011.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4