nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Alliansen överens om ny kärnkraft

Förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs, det står klart sen Alliansen kommit överens om frågan.
– Det tryggar jobb och tryggar välfärden samt ger långsiktiga investeringsmöjligheter, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när överenskommelsen presenterades.

  • Annons 1

De fyra borgerliga partierna presenterade idag en energi- och klimatöverenskommelse. Överenskommelsen innebär bland annat att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Näringsminister Maud Olofsson började med att säga att det är en historisk dag och att centerpartiet som tidigare varit emot kärnkraft inte har ändrat åsikt, men att man nu kompromissat fram en lösning.

– Detta är en kompromiss vi alla kan leva med och glädjas åt och vi har fortfarande väldigt höga mål för klimat- och energifrågan.

Maud Olofsson pekade på att man behövt ett tredje ben som tryggar elförsörjningen och att man också har lösningar för att driva på den förnybara elförsörjningen. Bland annat byggs elcertifikatsystemet ut och 3 miljoner kronor investeras i ett energieffektiviseringsprogram.

Ökat ansvar

Beslutet innebär att gamla kärnkraftsreaktorer får ersättas när de går ut, och de nya reaktorerna ska ha större kapacitet än de gamla. Det kommer inte att få vara mer än 10 reaktorer igång samtidigt. Kärnkraften kommer inte att få några subventioner, utan Alliansen menar att det är upp till marknadens aktörer om de vill satsa på förnybart eller byta ut gamla reaktorer.

Jan Björklund pekade på att Sverige behöver en ny lagstiftning inom kärnkraften och att atomansvarighetslagen ska anpassas till Pariskonventionen. Det innebär ökat ansvar för reaktoransvariga och högre krav. Han gav också en känga till socialdemokraterna.

– Jag hoppas att socialdemokraterna kan kasta stridsyxan i sjön.

Blocköverskridande överenskommelse

Även Göran Hägglund menade att dagen var historisk då man nått en överenskommelse som har förgiftat svensk politik i flera år och att man nu presenterat både tydliga mål och vägen till att nå dessa.

– Detta är ett nödvändigt energitillskott för Sverige.

Maud Olofsson kommer nu att hålla samtal med oppositionsgrupperna och Alliansen önskar att man kommer att acceptera den nya energipolitiken.

– Det vore bra om vi kan hitta en blocköverskridande överenskommelse och nu har vi en utgångspunkt för samtalen, säger Maud Olofsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.