nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Akademiska inför lustgasrening

  • Annons 1

Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar med en ny teknik för att ta vara på lustgasen som används vid förlossningar. Tekniken går ut på att lustgasen sugs ut genom en så kallad dubbelmask, något som hindrar att gasen sprids på sjukhuset. Gasen leds via rör till en reningsanläggning där gasmolekylen sönderdelas och omvandlas till vattenånga.

– Med tanke på att drygt 4 000 barn föds årligen vid Akademiska sjukhuset kan utsläppen minska med över 90 procent. En positiv sidoeffekt är förbättrad arbetsmiljö. Att vistas i rum med extrema koncentrationer lustgas kan ge trötthet och huvudvärk, fortsätter Marianne Gertzell, avdelningschef på förlossningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4