nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Akademiska inför lustgasrening

  • Annons 1

Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar med en ny teknik för att ta vara på lustgasen som används vid förlossningar. Tekniken går ut på att lustgasen sugs ut genom en så kallad dubbelmask, något som hindrar att gasen sprids på sjukhuset. Gasen leds via rör till en reningsanläggning där gasmolekylen sönderdelas och omvandlas till vattenånga.

– Med tanke på att drygt 4 000 barn föds årligen vid Akademiska sjukhuset kan utsläppen minska med över 90 procent. En positiv sidoeffekt är förbättrad arbetsmiljö. Att vistas i rum med extrema koncentrationer lustgas kan ge trötthet och huvudvärk, fortsätter Marianne Gertzell, avdelningschef på förlossningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4