nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Affärsmöjlighet med att klimatneutralisera

  • Annons 1

Det finns pengar att tjäna på att klimatneutralisera sitt företag. Det sade Per Egstam, Managing Director för Tricorona, under en workshop på miljöseminariet Globe som just nu pågår.

– Det här är en intressant affärsmöjlighet. Exempelvis biluthyrningsfirmor och energiproducenter skulle helt säkert kunna ta extra betalt om de kunde visa på att deras tjänster var klimatneutrala, konstaterade han.

Klimatneutralisering handlar om att företag som inte vill eller kan reducera utsläppen från sin verksamhet mer än de redan gjort, köper in sig i projekt som bidrar till utsläppsminskningar. Det kan exempelvis röra sig om projekt kring vindkraft, bioenergi eller annat. Genom olika beräkningsmodeller kan man ta reda hur mycket utsläpp exempelvis en resa genererar och sedan se till att köpa in sig i projekt där utsläppen minskas i samma omfattning.

– Det allra viktigaste när man jobbar med klimatneutralisering är att det finns transparens i systemet, alla detaljer måste vara trovärdiga för att det ska kunna användas i marknadsföringen, konstaterar Per Egestam.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.