nr-logo

Tidningen för miljöproffs

800 miljoner till ny energiteknik

  • Annons 1

Tre testanläggningar för ny energiteknik får stöd på sammanlagt 812 miljoner kronor av Energimyndigheten.

– Det här är tre projekt som ger industrin i Sverige möjlighet att hävda sig på områden som är centrala för EUs energipolitiska mål, säger myndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

Störst del av kakan, 500 miljoner kronor, får Chemrecs anläggning i Örnsköldsvik, där biodrivmedel utvinns ur svartlut. Näst mest, 222 miljoner kronor, går till Göteborg Energi, som ska bygga en anläggning för omvandling av lågkvalitativ skogsråvara till biometan.

Södra Cell får 90 miljoner kronor för att på sitt massabruk i Mörrum testa det så kallade LignoBoost-konceptet, som går ut på att separera lignin ur svartlut, något som kan användas som biobränsle. Innan pengarna kan delas ut måste EU-kommissionen säga ja i en granskning av det statliga stödet.

I veckan beviljade Energimyndigheten dessutom 49 miljoner kronor till företag Midsummer, som i ett demonstrationsprojekt ska masstillverka tunnfilmssolceller.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.