nr-logo

Tidningen för miljöproffs

77 forskare i samlad kritik mot Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen kan inte pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Det menar 120 forskare och tjänstepersoner i ett gemensamt upprop till miljöminister Karolina Skog.

  • Annons 1

Skogsstyrelsen har beslutat att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. En nyckelbiotop är ett skogsområde med mycket höga naturvärden och i den här regionen finns stora sammanhängande områden med gammal skog.

Bör upphävas

Bakom uppropet som riktar skarp kritik mot Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, står 120 personer, varav 77 är forskare. De kräver att myndigheten omedelbart upphäver sitt beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper och att alla oskyddade skogar med höga naturvärden måste undantas från skogsbruk.

– Skogsstyrelsens beslut är oerhört frustrerande. Nu riskerar ett flertal oidentifierade skogar med höga naturvärden att avverkas eftersom frivilligheten inom skogsbruket inte fungerar tillfredsställande, säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet. Skogarna i nordvästra Sverige är unika i ett europeiskt perspektiv, enligt forskarna. Om det huggs ned skulle det också kunna leda till en ökad klimatpåverkan.

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.