nr-logo

Hållbarhet i praktiken

klimatoro
7 av 10 barn och unga uppger att de är oroliga för vad som kommer att hända med klimatet och miljön i framtiden. FOTO: Pixabay

7 av 10 barn har klimatoro

Politikerna gör inte tillräckligt för klimatet. Det tycker barn och ungdomar i åldrarna 12-18 år i en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

  • Annons 1

9 av 10 barn anser att det är viktigt att vi människor börjar ta hand om klimatet. Och 7 av 10 tycker att politikerna inte gör tillräckligt för klimatet idag.

2 av 3 barn svarar också att de är intresserade av klimat och miljö, och 8 av 10 är beredda av leva mer miljövänligt. Undersökningen visar att flickor är mer benägna till detta än pojkar (9 av 10 flickor).

Växande konflikt mellan generationer

– Barn och unga idag skickar en mycket tydlig signal till politiker att de måste göra betydligt mer för klimatet. Vi ser att en konflikt mellan generationer håller på att växa fram, där unga runt om i världen ställer vuxenvärlden och politikerna till svars för att inte agera tillräckligt kraftfullt för klimatet. Vi i Naturskyddsföreningen står bakom de unga i detta. Nu måste politikerna ta den här oron på allvar, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande i ett pressmeddelande.

Syftet med undersökningen har varit att undersöka hur ungdomar ser på frågor som rör miljö, klimat och natur. Undersökningen genomfördes av Novus under perioden 17-20 december och 338 personer deltog via webbintervjuer.

Läs hela undersökningen här.

Läs mer: Plastavfall kan brytas ned till nanopartiklar i havet

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.