nr-logo

Hållbarhet i praktiken

410 statliga miljoner till klimatkampen

  • Annons 1

Naturvårdsverket delar ut 410 miljoner kronor i bidrag till 23 lokala klimatinvesteringsprogram, Klimp, och tio så kallade Guldklimpar. Den samlade investeringen blir 1,8 miljarder kronor. Programmen beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med 310 000 ton per år, motsvarande utsläppen från mer än 100 000 personbilar.

Nära hälften av det beviljade bidraget gäller satsningar inom biogasområdet.

– Det statliga stödet till klimatinvesteringsprogrammen har haft stor betydelse i klimatarbetet. Detta stöd försvinner efter 2008. Vi utgår från att det positiva arbetet med att exempelvis öka biogasproduktionen i landet följs upp med någon annan typ av stöd. Biogas som produceras av avfall, gödsel och slam löser både miljöproblem när det produceras och när det ersätter olja och bensin, uppger Anders Mathiason, vd för Svenska Gasföreningen, i en kommentar.

Andra åtgärder handlar om fjärrvärme, vägtrafik, spårbunden transport och energieffektivisering i byggnader och i industrin, men också lokal information om klimatfrågan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.