nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Framöver finns det risk för längre och fler elavbrott, enligt en rapport från Riksrevisionen. FOTO: Shutterstock

33 tekniker som förändrar industrins energianvändning

En ny rapport från McKinsey listar 33 innovationer som kan hjälpa industrin att bli mer energieffektiv.

  • Annons 1

Effektiviseringspotentialen inom industrin är enorm. Enligt analysföretaget McKinsey kan den globala industrin spara 600 miljarder dollar per år genom en mer effektiv energianvändning. Störst potential finns inom kemikalie- cement och metallindustrin som lägger omkring en tredjedel av sin budget på energi.

I rapporten Greening the future: New technologies that could transform how industry uses energy beskriver de McKinsey 33 innovationer som kan vara industrin behjälplig. Det handlar om allt från smarta elnät till förbränningstekniker och cirkulationssystem. De flesta teknikerna finns redan, utmaningen ligger i att räkna ut vilka som är bäst för den enskilda verksamheten, hur de bör implementeras och hur man skapar en kontinuitet som sträcker sig över tid.

McKinsey har därför identifierat fem principer som kan vara till hjälp vid energieffektiviseringsprocesser:

1) Tänk lean, det vill säga tänk resursoptimering genom hela organisationen.

2) Tänk gränser, vad är den teoretiskt lägsta möjliga energianvändningen i er verksamhet? Att ha det som mål främjar kreativt tänkande och skapar förutsättningar för att ni tar er dit.

3) Tänk vist per timme. Vilka förändringar förbättrar ert resultat? Utvärdera processen genom statistisk analys.

4) Tänk helhetssyn. Det handlar inte bara om tekniska förbättringar utan energieffektivisering handlar även om tankesätt, beteende och skötsel.

5) Tänk cirkulärt. Se på din produkt som en framtida resurs som kan användas flera gånger. Det hjälper dig att göra en förflyttning från en linjär försörjningskedja till en mer resursoptimerad cirkulär sådan.

Här hittar du rapporten

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4