nr-logo

Hållbarhet i praktiken

farliga ämnen
Syftet med förbudet är att minska människors exponering för de farliga ämnena. FOTO: Pixabay

33 farliga ämnen i textilier förbjuds

EU-kommissionen har beslutat om att förbjuda 33 farliga ämnen i textilier. Detta rör bland annat kläder, lakan och tyger inom offentliga miljöer.

  • Annons 1

De nya reglerna börjar gälla 1 november 2020 och innebär att vissa ämnen som är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska (CMR-ämnen) förbjuds i varor av textil.

Förbjudet gäller handdukar, lakan, kläder och inredningstextilier som konsumenter har i hemmet, samt tyger i bilar, bussar och möbler i offentliga miljöer.

Den nya begränsningen innebär att haltgränser införs för 33 CMR-ämnen och ämnesgrupper. Begränsningarna förs in i bilaga XVII i EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Vissa textilier är okej

De delar av varor som är gjorda av äkta päls, skinn och läder omfattas inte av förbudet eftersom de normalt innehåller andra slags ämnen än de som finns i textilmaterial. Det finns också andra textilier som inte omfattas av begränsningen. Dessa är begagnade varor, heltäckningsmattor och andra typer av mattor.

EU-kommissionens beslut om förbudet fattades i oktober, efter att EU:s medlemsländer i april 2018 röstat för att införa den nya begränsningen.

Läs mer: ”Hög tid att integrera hållbarhet i strategin”

Kemikalieinspektionen har försett EU-kommissionen med underlag och kom redan 2015 fram till att en särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna. Detta efter att Kemikalieinspektionen fick i regeringsuppdrag att ganska farliga ämnen i textil.

Läs mer om det nya förbudet här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.