nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Invånarna i både Indien, USA, Sverige och Mexiko listar ökad användning av och investeringar i förnybar energi och fossilfri kollektivtrafik som den högst prioriterade frågan. FOTO: Shutterstock

32 svenska städer vill satsa på vätgastankstationer

Intresset för vätgastankstationer är stort bland Sveriges städer. Till 2020 ska åtta stationer byggas i Sverige, minst 100 elbilar med bränsleceller köpas och en elektrolysör som producerar vätgas byggas i Sverige. Detta genom det EU-finansierade projektet Nordic Hydrogen Corridor.

  • Annons 1

Nu har 32 städer anmält intresse om att vara med och bygga en vätgasstation. Av dessa ska åtta kommuner väljas ut. Det rapporterar Lantbruksnytt.

Det finns fortfarande tid att anmäla sitt intresse. Under första halvåret av 2018 kommer projektet erbjuda stöd och ytterligare information till de städer som bäst uppfyller kriterierna.

Bedöms utifrån olika kriterier

Vid ansökan bedöms städerna bland annat utifrån deras politiska enighet kring mål för förnybar energi och kommunernas planer för emissionsfria transporter. Ett krav från EU:s fond är att vätgastankstationerna placeras längs med stora vägar som binder samman Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

År 2020 kommer Sverige ha minst 14 vätgastankstationer. I dag finns fyra stationer; Arlanda, Mariestad, Sandviken och Göteborg.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4