nr-logo

Tidningen för miljöproffs

30 miljoner till projekt för energieffektivisering

En mer träffsäker beräkning av nya byggnaders energianvändning, effektivare lagring av solenergi och värmeåtervinning i miljonprogram. Det är några projekt som fått grönt ljus från Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad.

  • Annons 1

Byggnader står för runt en tredjedel av Sveriges energianvändning och mycket kan göras för att effektivisera befintlig och ny bebyggelse. Genom projektet E2B2 fördelar Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad forskningsmedel till projekt som syftar till energieffektivisering och en omställning av energisystemet. I den här omgången får 12 projekt dela på 30 miljoner.

Ett projekt som får stöd är Sustainable Innovation AB som vill minska energiförlusterna i miljonprogramsområden genom en effektivare ventilation.

NCC Construction vill utveckla en effektivare beräkningsmetod för energianvändningen i nya byggnader. I dag brukar den faktiska energianvändningen skilja sig från kalkylerna.

Ett tredje projekt som får stöd ska utföras vid Chalmers tekniska högskola och handlar om att utveckla effektivare solvärmelager.

Här kan du läsa om alla projekt som får stöd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.