nr-logo

Hållbarhet i praktiken

30 000 solhushåll i månaden

För att öka andelen förnybar energi satsar Bangladesh hårt på sin största naturkälla solen. Mer än 30 000 hushåll i månaden får solsystem installerade.

  • Annons 1

Khandker Mausudul Alam är sekreterare på Bangladesh ambassad i Stockholm. Han anser att andelen förnybar energi i landet fortfarande är ganska låg, men påpekar att det nu satsas hårt på solenergi. 30 000 hushåll i månaden får nu solsystem installerade.

– Regeringen har nyligen beslutat om en lag som tvingar alla lägenhetsbyggnader att producera minst sju procent av sitt totala energibehov från förnybara källor. Resten kan dras från det nationella nätet, säger Khandker Mausudul Alam.

Glödlampsbyte

För att göra det möjligt för hushåll på landsbygden att köpa solsystemen har regeringen bestämt att importen av utrustning ska vara tullfri. Och tillsammans med organisationer och näringsliv har de satt upp en mikrokreditplan för systemen.

– All utrustning för förnybar energi når vår marknad utan tullavgifter och regeringen är överens om att köpa elektricitet till en 25 procent högre kostnad från producenter av förnybar energi.

För att minska energikonsumtionen från konventionella glödlampor distribuerade regeringen under året som gick drygt tio miljoner lågenergilampor i utbyte mot de äldre lampor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.