nr-logo

Hållbarhet i praktiken

30 000 solhushåll i månaden

För att öka andelen förnybar energi satsar Bangladesh hårt på sin största naturkälla solen. Mer än 30 000 hushåll i månaden får solsystem installerade.

  • Annons 1

Khandker Mausudul Alam är sekreterare på Bangladesh ambassad i Stockholm. Han anser att andelen förnybar energi i landet fortfarande är ganska låg, men påpekar att det nu satsas hårt på solenergi. 30 000 hushåll i månaden får nu solsystem installerade.

– Regeringen har nyligen beslutat om en lag som tvingar alla lägenhetsbyggnader att producera minst sju procent av sitt totala energibehov från förnybara källor. Resten kan dras från det nationella nätet, säger Khandker Mausudul Alam.

Glödlampsbyte

För att göra det möjligt för hushåll på landsbygden att köpa solsystemen har regeringen bestämt att importen av utrustning ska vara tullfri. Och tillsammans med organisationer och näringsliv har de satt upp en mikrokreditplan för systemen.

– All utrustning för förnybar energi når vår marknad utan tullavgifter och regeringen är överens om att köpa elektricitet till en 25 procent högre kostnad från producenter av förnybar energi.

För att minska energikonsumtionen från konventionella glödlampor distribuerade regeringen under året som gick drygt tio miljoner lågenergilampor i utbyte mot de äldre lampor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.