nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Free Images

25 exempel på nordisk bioekonomi

I en rapport samlar Nordiska ministerrådet 25 exempel på nordiska verksamheter som ses som föregångare inom bioekonomin. Flera svenska forskningskluster nämns i rapporten.

  • Annons 1

Bioråvara väntas få en ökad betydelse i allt fler sektorer, från bygg till drivmedel, kemi och förpackningsbranschen. En hållbart utformad bioekonomi är också en viktig pusselbit för att möta klimathotet.

I rapporten ”Nordic bioeconomy – 25 cases for a sustainable change” som har tagits fram tillsammans med Nordiska ministerrådet och den danska tankesmedjan Sustainia, analyseras 25 bioekonomifall för att utvärdera vilka effekter de har på ekonomin, miljön och samhället. Flera svenska forsknings- och utvecklingskluster nämns i rapporten, bland annat Innventia, Seafarm, SP Processrum, BioInnovation, och Paper province.

Nordisk strategi

Nordiska bioekonomipanelen arbetar för närvarande med ett förslag till en gemensam nordisk bioekonomistrategi som kommer att presenteras under året och undertecknas av de nordiska samarbetsministrarna. Rapporten är en viktig del av strategiarbetet.

– För att lyckas med bioekonomin måste vi ha modet att tänka på ett helt nytt sätt, hitta nya lösningar och möten i samarbeten som överskrider sektorer och involverar partner som vi aldrig trodde vi skulle samverka med, säger Hörður G. Kristinsson, panelens ordförande.

Nyfiken på vilka exempel som lyfts fram i boken? Här hittar du rapporten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.