nr-logo

Hållbarhet i praktiken

2018 förutspås rena elbilar och gasbilar öka kraftigt, på dieselns bekostnad.

2017 försäljningsrekord av nya bilar – nu väntas gasbilar komma tillbaka

Enligt en kartläggning från 2030-sekretariatet blev 2017 ett rekordår för bilförsäljningen. Men fortfarande är nio av tio bilar fossila på totalmarknaden.

 • Annons 1

2017 blev laddhybridernas år inom nybilsregistreringen – de dominerar supermiljöbilssegemtet som är årets raket.

Under det föregångna året registrerades 379 255 nya personbilar i Sverige, vilket är en ökning med 1,9 procent mot året innan. 2030-sekretariatet bedömer att den kraftiga ökningen beror på en stark konjunktur, köpstarka hushåll, rekordlåga räntor och en stabil arbetsmarknad.

De menar också att hushållen har en bristande tilltro till att kollektivtrafiken kan lösa de transportbehov man har, samt att stimulans som reseavdrag och milersättning fortsatt gynnar bilen som färdmedel.

Supermiljöbilsboom – laddhybrider dominerar

2017 nyregistrerades 19 210 supermiljöbilar mot 12 995 under 2016. Sverige har därmed en tredjeplats i Europa när det gäller laddbara bilars marknadsandel, med 5,1 procent.

2030-sekretariatet tror att under 2018 kommer rena elbilar få ett uppsving, tack vare 60 000 kronor i bonus mot dagens premie på 40 000 kr, av utbyggnaden av laddinfrastruktur, Ladda hemma-bidraget och många nya modeller på marknaden. Laddbara bilar bör 2018 kunna stå för 10 procent av nybilsregistreringen.

Miljözoner och utökad information

För nybilssegmentet föreslår 2030-sekretariatet fortsatta förändringar under 2018. Dessa är bland annat miljözoner för personbilar och lätta lastbilar, så att kommuner kan införa det från 2020.

De föreslår även krav på att myndigheter ska köpa, leasa och hyra enbart bonusbilar samt en utökad information gällande bonus malus-beskattningen.

Läs mer här.

Kommentarer

1 reaktion till “2017 försäljningsrekord av nya bilar – nu väntas gasbilar komma tillbaka”

 1. Rafael Ospino skriver:

  KOMMENTAR RAFAEL OSPINO:

  VAD ÄR EN FOSSILBIL?
  Det måste väl vara sådana de körde i Familjen Flinta? För mig veterligt kan inga andra fordon rimligen vara fossila. Men M&U har uppenbarligen skapat en alldeles egen nomenklatur för fordonsklassificering. Däremot kan bränslen vara fossila.
  Så vad är gör det en Tesla som tankas med kolel till? Eller en gasbil som tankas med naturgas? En snåldiesel som tankas med HVO?
  Allt som går att tillverka av fossil råvara går också att tillverka av, exempelvis, skogsråvara. Eller för den delen med koldioxid som plockas ur luften och vatten.
  Syntetiska kolväten kommer nu starkt, men om inte vi kan hålla isär äpplen och päron kommer det snart att bli mycket svårt att förstå vad som avses i tidningens artiklar.
  https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170808182423.htm

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4