nr-logo

Hållbarhet i praktiken

2013 års skamlista

Public Eye Award nominerar varje år företag som de tycker förtjänar att vinna ett världens värsta företag-pris. I topp ligger just nu oljebolaget Shell för sina planer att utvinna olja ur Arktis.

  • Annons 1

Bakom nomineringarna står Berne Declaration och miljöorganisationen Greenpeace. Allmänheten röstar via Public Eye Awards hemsida. Syftet med priset är att markera en motvikt till World Economic Forum i Davos och att påminna näringslivet om att sociala och miljömässiga missgärningar får konsekvenser, inte minst i form av ett skamfilat rykte. Förra året vann det brasilianska gruvföretaget Vale den tvivelaktiga äran.

I topp på sämst-listan

1. Shell. För sin ambition att utvinna olja ur Arktis känsliga miljö.

2. Goldman sahs. För att de genom att fiffla med Greklands statsskuld bidragit till landets ekonomiska kris.

3. G4S. Världens största privata säkerhetsbolag, nominerade för våld och kränkningar av människors rättigheter.

4. Repower. Schweiziskt energibolag som trots lokalt motstånd bygger ett stenkolkraftverk i Italien.

5. Coal India. Saknar miljötillstånd för 239 av sina gruvor i Indien i vilka 205 arbetare dog förra året.

6. Lonmin. Sydafrikanskt gruvbolag som involverade polis och militär för att bryta en strejk. 44 personer dog.

7. Alstorm. Trots att de har bötfällts flera gånger fortsätter det franska energi och transportkonglomeratet att systematiskt muta politiker jorden runt för att säkra kontrakt.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4