nr-logo

Hållbarhet i praktiken

2000-talets bästa miljödokumentärer DEL 2

Det nya millenniet har bjudit på en kraftig ökning av dokumentärer med ett starkt miljötema. Flera av filmerna har fått stor uppmärksamhet, kritikerrosats och vållat debatt och förändring. Så här inför helgen publicerar vi resten av vår lista över de 10 dokumentärfilmer som fått oss att se på världen med nya ögon.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

The Cove (2009)

Under delfinfångstsäsongen mellan september och mars slaktas varje år tusentals delfiner i den japanska kuststaden Taiji. I The cove följer den amerikanska National geographic-medarbetaren Louie Psihoyos ett gäng aktivister som, ledda av delfintränaren Ric O´barry, infiltrerar en vik i närheten av Taiji. Filmen, som ville visa hur grym och onödig delfinjakten är, belönades med en oscar för bästa dokumentär 2010.

Underkastelsen (2010)

I sin dokumentär Underkastelsen undersöker Stefan Jarl de stora mängderna kemikalier som finns runt omkring oss – ftalater (som gör plasten mjuk), PBDE (som gör tyger flamsäkra), PFOS (ytaktiva ämnen) och andra ämnen som hamnar i vår natur och i våra kroppar. Han möter bland annat gravida skådespelerskan Eva Röse, som förfäras över de stora mängderna gift tester visar att hennes barn kommer bära på, redan vid födseln.

Gasland (2010)

Efter att han själv hade fått ett erbjudande från ett energibolag som ville borra efter naturgas på hans mark i Pennsylvania, USA, började Josh Fox arbeta på den personliga dokumentären Gasland. Filmen har sitt fokus på naturgasutvinningen på den amerikanska landsbygden, och de effekter den får. Metoden ”fracking” sattes under lupp och hamnade efter filmens premiär i centrum för en het debatt. 2013 kom uppföljaren, Gasland part II.

Waste land (2010)

I den upplyftande dokumentären Waste land presenterar den brittiska filmaren Lucy Walker oss för den brasilianske konstnären Vik Muniz som reser till världens största soptipp utanför Rio de janeiro för att tillsammans med andra kreativa människor försöka ta tillvara på den stora mängden avfall som slängts på hög. Sopor och skräp blir till modern konst som säljs på auktion i London. Intäkterna från försäljningen går tillbaka in i organisationen ACAMJG, som fortsätter att rensa på soptippen.

Miljöterroristerna (2011)

Från trädkramare till mordbrännare. Dokumentären Miljöterroristerna tittar närmre på den löst sammansatta organisationen Earth liberation front som FBI i början av 2000-talet kallade ”USA:s största inhemska terrorhot”. Den amerikanska filmaren Marshall Curry möter några av de miljöaktivister som arresterades i en landsomfattande polisinsats 2005 och får tittarna att fråga sig om de verkligen borde dömas som terrorister.

KLICKA PÅ LÄNKEN HÄR FÖR ATT FÅ RESTEN AV LISTAN

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.