nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Filmer2

2000-talets bästa miljödokumentärer DEL 2

Det nya millenniet har bjudit på en kraftig ökning av dokumentärer med ett starkt miljötema. Flera av filmerna har fått stor uppmärksamhet, kritikerrosats och vållat debatt och förändring. Så här inför helgen publicerar vi resten av vår lista över de 10 dokumentärfilmer som fått oss att se på världen med nya ögon.

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

The Cove (2009)

Under delfinfångstsäsongen mellan september och mars slaktas varje år tusentals delfiner i den japanska kuststaden Taiji. I The cove följer den amerikanska National geographic-medarbetaren Louie Psihoyos ett gäng aktivister som, ledda av delfintränaren Ric O´barry, infiltrerar en vik i närheten av Taiji. Filmen, som ville visa hur grym och onödig delfinjakten är, belönades med en oscar för bästa dokumentär 2010.

Underkastelsen (2010)

I sin dokumentär Underkastelsen undersöker Stefan Jarl de stora mängderna kemikalier som finns runt omkring oss – ftalater (som gör plasten mjuk), PBDE (som gör tyger flamsäkra), PFOS (ytaktiva ämnen) och andra ämnen som hamnar i vår natur och i våra kroppar. Han möter bland annat gravida skådespelerskan Eva Röse, som förfäras över de stora mängderna gift tester visar att hennes barn kommer bära på, redan vid födseln.

Gasland (2010)

Efter att han själv hade fått ett erbjudande från ett energibolag som ville borra efter naturgas på hans mark i Pennsylvania, USA, började Josh Fox arbeta på den personliga dokumentären Gasland. Filmen har sitt fokus på naturgasutvinningen på den amerikanska landsbygden, och de effekter den får. Metoden ”fracking” sattes under lupp och hamnade efter filmens premiär i centrum för en het debatt. 2013 kom uppföljaren, Gasland part II.

Waste land (2010)

I den upplyftande dokumentären Waste land presenterar den brittiska filmaren Lucy Walker oss för den brasilianske konstnären Vik Muniz som reser till världens största soptipp utanför Rio de janeiro för att tillsammans med andra kreativa människor försöka ta tillvara på den stora mängden avfall som slängts på hög. Sopor och skräp blir till modern konst som säljs på auktion i London. Intäkterna från försäljningen går tillbaka in i organisationen ACAMJG, som fortsätter att rensa på soptippen.

Miljöterroristerna (2011)

Från trädkramare till mordbrännare. Dokumentären Miljöterroristerna tittar närmre på den löst sammansatta organisationen Earth liberation front som FBI i början av 2000-talet kallade ”USA:s största inhemska terrorhot”. Den amerikanska filmaren Marshall Curry möter några av de miljöaktivister som arresterades i en landsomfattande polisinsats 2005 och får tittarna att fråga sig om de verkligen borde dömas som terrorister.

KLICKA PÅ LÄNKEN HÄR FÖR ATT FÅ RESTEN AV LISTAN

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.