nr-logo

Hållbarhet i praktiken

20 miljoner satsas på framtidens kollektivtrafik

  • Annons 1

Vinnova satsar tillsammans med Banverket och Vägverket drygt 20 miljoner kronor på utveckling av kollektivtrafiken. Totalt finansieras 23 forskningsprojekt.

Utveckling av system, teknik och produkter samt förändringar av regler och organisation ska ge bättre kollektivtrafik och ett mer effektivt utnyttjande av transportsystemet.

* Fem projekt på Lunds tekniska högskola finansieras med sammanlagt nästan fem miljoner kronor. Projekten studerar bland annat effekterna av regionaltågssatsningar, barns användande av kollektivtrafik samt effekterna av informationstjänster för resenärer.

* Ett projekt vid Göteborgs universitet finansieras med 1,3 miljoner kronor för att studera hur människor använder sin restid i regional kollektivtrafik. Ett projekt vid Chalmers i Göteborg finansieras med drygt 600 000 kronor för att studera effektivare pendling till större perifera arbetsplatser.

* WSP Analys & Strategi i Stockholm får finansiering av två projekt, varav ett ska utveckla resegarantierna inom kollektivtrafiken. På KTH i Stockholm finansieras sex stycken projekt med sammanlagt nästan fem miljoner kronor. Ett av projekten ska studera sambandet mellan körstil och åkkomfort i kollektivtrafiken.

– I framtiden måste fler människor resa kollektivt och då krävs en ständig utveckling av kollektivtrafiksystemet. De projekt som vi nu finansierar kan ge en både bättre och attraktivare kollektivtrafik, uppger Åsa Vagland, handläggare på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt satsas 50 miljoner kronor på området under 2007–2011. Resterande 30 miljoner kronor planeras att utlysas under våren 2009. En strategi för forskning och utveckling kring framtidens avancerade persontransporter, till exempel spårbilar, ska utarbetas av myndigheterna och ska ingå i nästa utlysning.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.