nr-logo

Hållbarhet i praktiken

klimatevent
Manifestationerna är partipolitiskt obundna, och handlar om en vilja att ersätta fossilbränsle-epoken med ett hållbart samhälle med 100 procent förnybar energi. FOTO: Klimat Sverige

14 klimatevent du inte får missa

Missa inte morgondagens klimatevent och marscher runt om i Sverige. Totalt görs cirka 1 000 klimatmarscher runt om i världen den 8 september 2018.

  • Annons 1

Initiativ kommer från början från det internationella nätverket för People’s Climate March. I Sverige hålls klimatevent i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Norrköping, Halmst, Lund, Alingsås, Sundsvall, Gävle, Växjö, Söderhamn, Kisa, och Skurup i morgon.

– Om inte vi, vilka ska då göra det? frågar sig allt fler människor. Om inte politiken svarar upp emot att vi håller på att förstöra vår enda jord vi har att leva på, då måste vi hjälpa dem att se verkligheten. Det är därför viktigt och glädjande att allt fler orter och människor ansluter sig till de globala klimatmarscherna 8 september, säger Eva Lenke, talesperson för People’s Climate March Sverige.

Sveriges utsläpp ökar

Nyligen släpptes nya utsläppssiffror av Naturvårdsverket. Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade med 3,6 procent under första kvartalet i år jämfört med förra året. Om Sverige ska nå klimatmålen måste utsläppen minska med runt sju procent varje år. 

– Politiker på riks-, regional och kommunal nivå behöver ge omställningen till ett fossilfritt samhälle högsta prioritet. Klimatfrågan behöver genomsyra alla beslut inom alla politikområden och på alla nivåer. Det finns ingen politik på en ödelagd planet, säger Samuel Jarrick, operasångare och talesperson för Klimataktion.

Läs mer om alla klimatevent i Sverige här.

Läs mer: Återbruk vid kontorsrenovering – spara 43 000 ton växthusgaser

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.