nr-logo

Hållbarhet i praktiken

130 miljoner till hållbara städer

Malmö, Stockholm och Umeå får sammanlagt 119 miljoner kronor i investeringsstöd för hållbara stadsbyggnadsprojekt.

  • Annons 1

Delegationen för hållbara städer har beslutat att tilldela Malmö, Stockholm och Umeå sammanlagt 119 miljoner kronor i investeringsstöd för hållbara stadsbyggnadsprojekt. Ytterligare 14 projekt får dela på 13 miljoner kronor som stöd för planering och utveckling.

För Umeås del innebär beslutet att kommunen tillsammans med energibolaget Umeå Energi och bostadsbolaget Bostaden får 33 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att bygga lågenergihus, solceller, och lokalt placerade små vindkraftverk i stadsdelen Ålidhem. Satsningen på Ålidhem omfattar cirka 500 lägenheter, 130 av dem är nybyggnationer.

– Vi ser detta som en möjlighet att demonstrera framtidens teknik och vara med och skapa långsiktigt hållbara förhållanden, säger Göran Ernstson, vd och koncernchef, Umeå Energi.

De får investeringsstöd:

• Malmö stad beviljas 29 740 000 kronor för Hållbar stadsutveckling Malmö – från Öst till Väst (HS Malmö).

• Stockholms stad beviljas 55 290 000 kronor för Stockholm Järva.

• Umeå kommun beviljas 33 670 000 kronor för Ålidhem, den hållbara kulturstadsdelen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.