nr-logo

Hållbarhet i praktiken

12 000 ton småelektronik rakt ner i soporna

Batterier och mobiltelefoner hamnar i de vanliga soporna eller ligger hemma och skräpar. Anledningen är att insamlingssystemen är för krångliga. Men det finns en bra lösning, det visar en rapport från Avfall Sverige.

  • Annons 1

Enligt rapporten är särskilda insamlingsskåp en bra lösning och Avfall Sverige har utvärderat sex exemplar av insamlingsskåpet Samlaren som idag finns utplacerade i livsmedelsbutiker och butiker för hemelektronik.

Utvärderingen visar att nästan ett ton småelektronik har samlats in i de undersökta skåpen som är utvecklade av Renova i samarbete med Kretloppskontoret i Göteborgs stad och Chalmers.

Att elektroniken samlas in innebär inte bara att man minskar det farliga avfallet i soporna utan även att metaller och annat material kan återvinnas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.