nr-logo

Tidningen för miljöproffs

12 000 ton småelektronik rakt ner i soporna

Batterier och mobiltelefoner hamnar i de vanliga soporna eller ligger hemma och skräpar. Anledningen är att insamlingssystemen är för krångliga. Men det finns en bra lösning, det visar en rapport från Avfall Sverige.

  • Annons 1

Enligt rapporten är särskilda insamlingsskåp en bra lösning och Avfall Sverige har utvärderat sex exemplar av insamlingsskåpet Samlaren som idag finns utplacerade i livsmedelsbutiker och butiker för hemelektronik.

Utvärderingen visar att nästan ett ton småelektronik har samlats in i de undersökta skåpen som är utvecklade av Renova i samarbete med Kretloppskontoret i Göteborgs stad och Chalmers.

Att elektroniken samlas in innebär inte bara att man minskar det farliga avfallet i soporna utan även att metaller och annat material kan återvinnas.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.